Reklama
 
Blog | Zdeněk Mitáček

Nos v hudebních sklepech

Hudebně jsem asi zastaral, nemám cit pro perník a do extáze neupadám ani při brit-popu. Dodneška mě oslovují písničkáři a možná víc, než dřív. Ve čtvrtek 12. dubna jsem navštívil koncert písničkáře Pepy Nose v plzeňské Měšťanské besedě.

Nos řečený Pepa (www.pepanos.cz) vystupoval před zhruba stovkou diváků, téměř plným sálem Divadélka Jonáš v suterénu luxusně upravené Měšťanské besedy. V první polovině dvouapůlhodinového vystoupení hrál z nového alba Bojové písně, které vyšlo loni na podzim na značce Carpe Diem. Hned druhá písnička byla Lenonnova Imagine, v překladu. Hodně mluvil, o svém loňském americkém turné, Americe vůbec… Z nového alba hrál např. písničky Vysmátý idiot, Japný blboun, Unsere Gros Bruder, Takoví jsou, ze starších písniček to byla Svině pod dubem, pak po přestávce na přání např. Můj chlapec materialista, Agent CIA, na závěr Šípková Marjánka.

Většinu starších písniček obměnil novými slokami a parafrázemi, což vypadalo jako improvizace, ale nevím, těžko si představuji, že by jen tak bez přípravy vysypal z rukávu nové verze starých protestsongů.

Četl jsem před nějakým časem rozhovor s Jiřím Dědečkem v časopisu Host, přesně řečeno bylo to v čísle 7/2006. Dědeček tam tvrdil, že psát satiricky je dnes fuška, člověk aby měl doktorát z politologie a několika dalších společenských věd. Ano, pokud někdo přijme určité posty, pak je to složité, nutí ho to do politické korektnosti a politicky korektní protestsongy diváky moc asi nepobaví, nezajímají, nepotěší. V zavinovačce funkcí se hrají těžko, ačkoliv člověka pak společnost obecně asi uznává více, než buřiče na okraji, který má nálepku věčného nespokojence, což je dnešní postavení Pepy Nose, který se ze světa médií diskvalifikoval hned několika způsoby, jednak svým antikomunismem a proamerickými postoji, dále pak svou vírou v převtělování duší a tím, že je mj. učitelem jógy, což přece nikoho nezajímá. Jako takový by mohl být pro davového diváka nesrozumitelný a to je společně s nepředvídatelností mediálně smrtící kombinace. Když se to vezme kolem a kolem, pak na www.pepanos.cz v rubrice Napsali není zrovna moc ohlasů, kritéria jsou asi tvrdá a většina novinářů nestojí zpěvákovi za pozornost, což je docela sympatické. Google mimochodem při zadání jeho jména najde 35 700 odkazů.

Reklama

Kromě Ameriky byla námětem jóga, zážitky z koncertů na základních a středních školách, vyzval přítomné, aby napsali dopis nebo mail na americkou ambasádu a požádali o stavbu americké vojenské základny v Plzni, jelikož je pro to Plzeň docela příhodné místo. Písničky samotné mi přišly docela přesvědčivé a to samozřejmě v tom smyslu, že si je musí každý posluchač vyložit sám pro sebe a povídání bylo zkrátka příliš doslovné, ačkoliv vtipné a většinou trefné, rovněž bojové. Tím se možná odráží i to, že pro média by byl člověk jako Nos přijatelnější svojí tvorbou daleko více než svými názory.
Politicky korektní Nos nebyl, navážel se do komunistů, v aktuální verzi Agenta CIA glosoval různé politické strany a směry, ve Vysmátém idiotovi jistou část mladé generace, v Blbounovi japném diváctvo jako celek… Přišel s tezí, že za vraždou Johna Lennona bylo spiknutí, na přetřes přišlo IQ MUDr. Macka a MUDr. Ratha.

Kabaret Nos, kde se místo duchů vyvolává člověčina, lidské uvažování a cítění, jehož protagonista se jaksi nebojí riskovat výsměch. Ono totiž, přebrat si to musí stejně každý sám. To jen davová média se tváří, že poskytují univerzální návod na život. A do tohoto návodu písničkáři momentálně nepatří. Nohavica byl ostatně v STB a o Nosovi to Navara s Gazdíkem v MF Dnes napsali taky (více k tomuto případu viz web Pepy Nose nebo jeho heslo na Wikipedii).

Děje se tak, aby vznikl dojem, že z minula tihle lidi nic pro dnešek neznamenají. Když byl v STB i známý písničkář, tak je jedno, kdo vlastně patří na jakou funkci a už vůbec nikdo by se neměl ptát, kolik z lidí ve vedení deníku MF Dnes bylo ve straně nebo taky v té STB. Když tam byl nějaký ten písničkář, pak je to další dobrý argument pro tlustou čáru za minulostí, pro lobotomii naší paměti, kultura je stejně jenom zboží z importu a hrad či zámek ve správě okresní tajemnice památkové péče, která svoji práci prostě miluje a díry ve střeše zalepí evropskými penězi.

Noviny je lepší nečíst, rádio je lepší neposlouchat, na televizi je lepší se nedívat. Desítky dementů uhňácávají půdu, kterou by měla vzlínat tradice, myšlenky, zkušenosti, duchovní obživa uložená tam našimi předky velkoryse pro každého z nás. Zde bude postaven nový teramarket značky PÍPL a my všichni se nakonec přestaneme snažit o vlastní názory a odebereme se na pokoj intenzivní mediální péče, kde nám andělští ošetřovatelé kapačkami do žíly pustí nejnovější českomoravský brit-pop skupiny Funky & Happy & Sweet Heparin Brothers. Tenhle jev se ostatně již v menším měřítku odehrál a s řadou symbolických významů, které médiím jaksi unikly. Stalo se to symbolicky ve městě přímo uprostřed téhle země, pojmenovaném po národním buditeli.

Ředění krve a pouštění žilou bude pokračovat, pokud si nedáme pozor na významy věcí, co se dějí. Jsem rád za každého křesťana, který do této země přijde a držím palce každému krajanovi, z těch několika stovek tisíc lidí, kteří od nás v posledních letech odešli za štěstím do světa. Potíž je jenom v tom, že je to pouštění žilou je dost zbytečné, všechny ty sociální dávky a zdravotnictví se školstvím takzvaně zdarma a podpory bydlení, které normálním lidem jenom zvyšují ceny nemovitostí na trhu, protože je díky dluhům přehnaně vysoká poptávka atd. Brát peníze bohatým má smysl tam, kde se bohatství několik generací dědilo a bohatí tam žijí z kapitálu, ale u nás je to postkomunistické pouštění žilou schopným.

Dokud je člověk schopen starat se o sebe sám, tak zvládne přežít. Ale jak to dnes vypadá, být v tomto světě v péči institucí, to může být docela ohrožující zážitek. Myšlena je péče nejen zdravotní. Kabaret Nos je jednou z cest, jak se té péče zbavovat, aspoň si to po čtvrtečním koncertu myslím.

Odkazy:

Wikipedia, Pepa Nos: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pepa_Nos
Wikipedia, John Lennon: (http://cs.wikipedia.org/wiki/John_Lennon)

Kontakt na americkou ambasádu: http://prague.usembassy.gov/

Rozhovor v Hostu s J. Dědečkem: http://www.hostbrno.cz/casopis.php?body=archiv&view_rok=2006&view_cislo=7

Odkazy na akt MUDr. Macka (včetně politicky nekorektních):
http://www.google.cz/search?hl=cs&q=macek+facka&btnG=Hledat&lr=